Donacije


Da li želite da nam pomognete u sređivanju i oživljavanju javnih prostora u Zaječaru?

Donirajte sredstva u poseban fond Fondacije Iskorak i Zaječarske inicijative pod nazivom Obnova.


Svake godine, iz ovog fonda, Fondacija Iskorak i Zaječarska inicijativa podržavaju projekte koji za cilj imaju sređivanje i oživljavanje javnih prostora u gradu.


Javni prostori su važan resurs za sve zajednice. Ljudima pružaju brojne mogućnosti za okupljanje i druženje, igrajući vitalnu ulogu u društvenom životu zajednice. Zaječar i njegova okolina obiluju neiskorišćenim javnim prostorima - prirodnim resursima, napuštenim objektima, zapuštenim lokacijama na otvorenom koji angažovanjem građana i minimalnim finansijskim sredstvima mogu da budu pretvoreni u sadržaje koji upotpunjuju život u zajednici i doprinose kvalitetu života različitih grupa.


Takav jedna prostor je Zaječarska inicijativa pretvorila u Omladinski centar koji služi zajednici više od 10 godina. Fondacija Iskorak i Zaječarska inicijativa su tokom prethodnih godina podržali različite inicijative koje su uključivale oživljavanje javnih prostora u istočnoj Srbiji, što se pokazalo kao veoma važno za život u lokalnim zajednicama.


Svojom donacijom, možete da doprinesete oživljavanju javnih prostora u Zaječaru!  DONIRAJ

Projekti koji su podržani u okviru Fonda Obnova


Idemo u vodu

Idemo u vodu

2013. godine, podržan je Odred izviđača ‘Djordje Simeonovic’ iz Zajecara da napravi novo mesto za kampovanje i piknik na obali Grliškog jezera koje se nalazi blizu Zaječara. Iako ovo jezero redovno posećuje veliki broj ljudi, njegova obala je zapuštena i nepristupačna. Ovaj projekat je za rezultat imao 200 metara potpuno funkcionalne plaže za pecanje, piknik i druge rekreativne aktivnosti.

Rekonstruisana trim staza

Rekonstruisana trim staza

Neformalna grupa Avnoj Crew je podržana da renovira trim stazu koja se nalazi u okviru Park šume Kraljevica. Usled zanemarivanja i slabog održavanja, ova staza jedva da je mogla da se koristi od ranih 2000-tih godina. Grupa Avnoj Crew je okupila veliki broj volontera i vratila staru slavu ove trim staze. Aktivnosti su uključile različite zemljane radove, instalaciju nove opreme za vežbanje, kao i promociju staze. Rekonstruisanu stazu od tada koriste i rekreativci, ali i profesionalni sportisti.

Ski reparator

Ski reparator

Tokom 2015. godine, neformalna grupa Avnoj Crew je ponovo podržana. Ovog put, njeni članovi su nastojali da gradsku ski stazu, lociranu u okviru Park šume Kraljevica, učine još prijatnijom za korišćenje. Grupa je očistila prilazne puteve, zamenila staru drvenu ogradu novom, rekonstruisala ski box za decu i instalirala pult sa odeljkom za alat. Oni su takođe dizajnirali i postavili jedinstvene klupe napravljene od starih skija i snow board-ova.

Naša oaza

Naša oaza

U pravoj džungli, kako se Paviljon, nekada omiljeno izletište za mnoge od nas, može opisati, napravljena je mala oaza. Tokom 2017. godine, postavljeno je pet velikih izletničkih setova (dve klupe i sto), dok su kod Planinarskog doma dotrajale klupe i stolovi, zamenjeni su novim setovima. Ova intervencije su deo šire inicijative za sređivanje Paviljona i Kraljevice koja je pokrenuta 2016. godine od strane Fondacije Iskorak.