O sajtu


Dobrošli na sajt "Upoznaj Zaječar"!

Izgled tabli sa QR kodom

Sajt Upoznaj Zaječar posvećen je kulturno-istorijskom nasleđu grada Zaječara

Zgrade, spomenike, različite lokacije obično uzimamo zdravo za gotovo kada prođemo pored njih. Na prvi pogled, znamo njihov naziv i namenu, ali ukoliko odemo malo dalje, shvatićemo da zapravo malo znamo o materijalnom kulturno-istorijskom nasleđu grada. Ovo je pionirski pokušaj da se ispriča priča o najznačajnijim objektima i lokacijama u gradu.

Ono što daje poseban značaj ovom sajtu, jeste činjenica da je on povezan sa lokacijama o kojima priča putem jedinstvenih table sa QR (Quick Response) kodom. Svako može pomoću svog telefona da skenira kod na tabli koja se nalazi na samoj lokaciji i da brzo pristupi stranici lokacije na sajtu Upoznaj Zaječar i tako sazna više o njoj. Tako će veliku korist od ovog sajta imati turisti i posetioci Zaječara.

Pored toga, na ovom sajtu ćete moći da saznate i uzbudljive priče, anegdote i urbane legende iz Zaječara.

Ukoliko želite da doprinesete sređivanju i rekonstrukciji javnih prostora u Zaječaru, to takođe možete da učinite putem ovog sajta, tako što ćete donirati sredstva u poseban fond pod nazivom Obnova, kojim upravljaju Fondacija Iskorak i Zaječarska inicijativa.

Sajt Upoznaj Zaječar napravljen je zahvaljujući finansijskoj podršci Akademije za razvoj filantropije iz Poljske u okviru programa «Lokalna rešenja za globalne izazove».

Posebnu zahvalnost Fondacija Iskorak duguje Dr Vesni Madžoski iz Zaječara, koja je sprovela sjajno istraživanje arhivske građe i tako došla do svih ovih podataka o lokacijama i zgradama koje se nalaze na ovom sajtu.

Na kraju, ukoliko smatrate da imate neku informaciju o zaječarskim zgradama i spomenicima koja bi trebalo da se nađe na ovom sajtu, zanimljive fotografije koje bi dopunile tekstove koji se ovde nalaze ili znate neku priču o gradu za koju bi trebalo da zna šira javnost, molimo vas da nas kontaktirate.

Congue euismod
Praesent finibus congue euismod

Pratite nas i na društvenim mrežama