Lista lokacija


Ova lista stalno raste tako što dodajemo nove podatke o zanimljivim građevinama u Zaječaru. Naučite nešto novo ili jednostavno uživajte u starim fotografijama!

Izaberi kategoriju:


Sve Kategorija 2 Kategorija 1

HIDROCENTRALA GAMZIGRAD (1909)

Zahvaljujući Tomi Miloševiću i njegovoj kompaniji "Uroš Milošević & sinovi" Zaječar je struju i gradsko osvetljenje dobio 1909. godine, znatno pre mnogih evropskih prestonica.

Saznaj Više

PALATA RAJKOVIĆA I STAJKOVIĆA (1927)

Kada je izgrađena, Palata Rajkovića i Stajkovića bila je najviša zgrada u Zaječaru.

Saznaj Više

BIOSKOP „TIMOK“ (1924-2010)

Najpoznatiji zaječarski bioskop radio je na ovoj adresi gotovo čitav jedan vek: od 1924. do 2010. godine. Sazidao ga je Čedomir Janković po ugledu na bečke bioskope, a danas nažalost živi samo u sećanjima onih koji su ga decenijama posećivali, polako...

Saznaj Više

ZGRADA GIMNAZIJE (1964)

Zaječar je dobio srednju školu među prvima u Srbiji – 22. avgusta 1836. godine osnovana je „velika škola“ – polugimnazija pod imenom Glavna škola, zajedno sa gimnazijama u Čačku i Šapcu, i par godina nakon gimnazije u Kragujevcu (1833).

Saznaj Više

TEHNIČKA ŠKOLA (1966)

Tehnička škola osnovana je 1966. godine kao najmlađa među srednjim školama i od početka se nalazila u zgradi Crednjoškolskog centra u kojoj se i danas nalazi. Danas se Tehnička škola bavi obrazovno-vaspitnim radom i stručnim obrazovanjem kadrova za s...

Saznaj Više