Lista lokacija


Ova lista stalno raste tako što dodajemo nove podatke o zanimljivim građevinama u Zaječaru. Naučite nešto novo ili jednostavno uživajte u starim fotografijama!

Izaberi kategoriju:


Sve Kategorija 2 Kategorija 1

ZGRADA OSNOVNOG SUDA (1907)

Godine 1907. ugledni srpski arhitekta Petar Popović projektovao je zgradu Okružnog načelstva (kasnije Županije) u sklopu najstrožeg gradskog centra.

Saznaj Više

ZGRADA NARODNOG MUZEJA ZAJEČAR (1927)

Zgrada u kojoj se danas nalazi Narodni muzej sagrađena je 1927. godine za potrebe vojne ustanove za projektovanje puteva.

Saznaj Više

NACIONAL - ZELENGORA - SCENA BAR (1893)

Današnji "Scena Bar" nastavlja dugu tradiciju ugostiteljstva u ovom objektu u kome je od 1893. godine radila gostiona "Nacional", nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata i radila kao državna kafana "Zelengora" sve do druge decenije XXI veka.

Saznaj Više

KUĆA ZORANA RADMILOVIĆA (r.1933)

Kuća u kojoj je odrastao bard našeg glumišta, Zoran Radmilović nalazi se u ulici koja danas takođe nosi njegovo ime. Na fasadu kuće je 1993. godine, na inicijativu glumca Nenada Ciganovića, postavljena mermerna ploča sa rečima "U ovoj kući je živeo Z...

Saznaj Više

HIDROCENTRALA GAMZIGRAD (1909)

Zahvaljujući Tomi Miloševiću i njegovoj kompaniji "Uroš Milošević & sinovi" Zaječar je struju i gradsko osvetljenje dobio 1909. godine, znatno pre mnogih evropskih prestonica.

Saznaj Više