ZGRADA OPŠTINE ZAJEČAR (1923)


ZAPOČETA GRADNJA OPŠTINSKOG DOMA

ZAPOČETA GRADNJA OPŠTINSKOG DOMA

Iako započeti još 1909. godine, radovi na zgradi Opštinskog doma bili su često prekidani ratovima i nestašicom.

1909
ZGRADA OPŠTINSKOG DOMA ZAVRŠENA

ZGRADA OPŠTINSKOG DOMA ZAVRŠENA

Nakon deceniju ipo, opština Zaječar dobila je svoju zgradu za vreme prvog mandata preduzimljivog gradonačelnika Milana Miljkovića (1921-1926).

1923
ZGRADA OPŠTINE STAVLJENA POD ZAŠTITU DRŽAVE

ZGRADA OPŠTINE STAVLJENA POD ZAŠTITU DRŽAVE

Zgrada SO Zaječar proglašena je za nepokretno kulturno dobro.

1985

Izgradnja zgrade opštine započeta je 1909. godine, ali je prekinuta početkom Prvog svetskog rata. Završena je 1923. godine za vreme mandata preduzimljivog predsednika opštine Milana Miljkovića, i zamenila dotadašnje neugledne baštovanske prodavnice koje su se tu nalazile. Objekat je do današnjih dana pretrpeo samo neznatne izmene u prizemlju u kome su se nekada nalazili različiti trgovački objekti (apoteka, trgovačke radnje), dok se na spratu nalaze kancelarije i velika sala za zasedanja opštinske skupštine. Zgrada je 1985. godine proglašena za nepokretno kulturno dobro.

Opštinski dom 1927-1930. Izdanje knjižare Sretena Dikovića, foto arhiva Narodnog muzeja "Zaječar".

MILAN MILJKOVIĆ (1873-1944)

Rođen u Sokobanji, Milan Miljković je kao mladić došao u Zaječar gde je otvorio uspešnu stolarsku radnju. Uočivši materijalne i ostale probleme sa kojima su se zanatlije suočavale, inicirao je osnivanje Zaječarske zanatske zadruge kao akcionarskog novčanog zavoda. Nakon povratka iz izgnanstva posle Prvog svetskog rata, zatiče gotovo potpuno razrušenu kuću i različite porodične i ljudske tragedije, i polako se preorijentiše sve više na preduzimačke poslove, pre svega u građevinarstvu.


Milan Miljković. Arhiv Fondacije Srpski Legat

Jedan je od osnivača i Industrijsko-privredne zadruge, putovao je često po Evropi gde je upijao nova znanja iz građevinarstva i rešenja komunalnih problema većih gradova. To ga je inspirisalo za projekte u zaječarskoj varoši i 1920. godine se kandidovao kao predsednik nestranačke građanske liste, na osnovu dobro osmišljenog programa komunalne izgradnje i uređenja grada. Zahvaljujući građevinarskom iskustvu i vidokrugu stečenom za vreme boravka u Francuskoj i Švajcarskoj tokom izgnanstva, imao je jasnu viziju savremeno uređenog Zaječara i uspeo je da tokom svoja dva mandata 1920-1926. godine preobrazi zaječarsku varoš u savremeni gradić. 

Opštinski dom pre jednog veka. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar.

Gradske saobraćajnice bile su renovirane i izgrađene, izgrađeno je više javnih ustanova i novih industrijskih kapaciteta, završena je zgrada Opštinskog doma, uređeno je gradsko groblje i podignuta crkva na groblju, radilo se na pošumljavanju Kraljevice i njenom parkovskom uređenju, započeta je izgradnja gradske termo-električne centrale, podignuta je Fabrika ravnog stakla. Bavio se i manjim komunalnim problemima kao što je bilo čišćenje odvoda jaruga, dok su svake srede građani Zaječara bili obavezni da očiste kaldrmu ispred svojih domova i radnji, što je često lično proveravao. 

Prostor ispred zgrade opštine nekada je krasio drvored kestenova sa klupama. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar.

Vremenom se u gradu stvorila i jaka opozicija, te je Milan Miljković 1926. godine, i pored velike popularnosti i podrške koju je uživao među građanstvom, izgubio na izborima, te se nakon toga posvetio brojnim poslovima u svojoj preduzimačkoj firmi, kao i porodici. Tokom okupacije za vreme Drugog svetskog rata svi započeti poslovi bili su mu stopirani, a mašine zaplenjene od strane vlasti i okupatora, i nakon kraće bolesti, Milan Miljković preminuo je 1944. godine ne dočekavši oslobođenje. 

Današnji izgled zgrade Opštine Zaječar. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar.

IZVORI:

Stevan M. Veljković, Iz starog Zaječara. Zaječar, 2011. 

Timok, 1967.
Timok, 1967.
Timok, 1968.
Timok, 1975.
Foto: Mikica MIH Andrejić

Podržite sređivanje i oživljavanje javnih prostora u Zaječaru! Donirajte sredstva u Fond "Obnova"

DONIRAJ
Podelite:

Još zanimljivih lokacija


LJRN

OSNOVNA ŠKOLA „LJUBICA RADOSAVLJEVIĆ – NADA“ (1972)

OŠ "Ljubica Radosavljević Nada" svečano je otvorena 7. septembra 1972. godine. Projektovala je arh....

PROSLAVA U ESNAFSKOM DOMU

ZGRADA POZORIŠTA „ZORAN RADMILOVIĆ“ (1904)

Zgrada pozorišta, sagrađena kao Esnafski dom 1904. godine, bila je jedna od najlepših i najimpresivn...

Markova česma

ZGRADA MATIČNE BIBLIOTEKE „SVETOZAR MARKOVIĆ“ (1935)

Zaječarska biblioteka spada među najstarije institucije kulture u gradu, sa tradicijom dugom preko 1...

Scena bar 01

NACIONAL - ZELENGORA - SCENA BAR (1893)

Današnji "Scena Bar" nastavlja dugu tradiciju ugostiteljstva u ovom objektu u kome je od 1893. godin...