BANKA, KAFANA I HOTEL "LUVR" (1928)


OSNOVANA TRGOVAČKA BANKA "LUVR"

OSNOVANA TRGOVAČKA BANKA "LUVR"

Najbogatiji zaječarski trgovci i kapitalisti osnivaju Trgovačka banku „Luvr“, koja se, pored uobičajenih bankarskih poslova, bavila najraznovrsnijim privrednim poslovima i imala monopol nad trgovinom u Zaječaru i okolini.

1919
BANKA PODIŽE NOVU ZGRADU

BANKA PODIŽE NOVU ZGRADU

Trgovačka banka "Luvr" podiže poslovnu zgradu u samom centru grada u kojoj je, pored kancelarija, držala i kafanu koja je prerasla u hotel.


1928

BANKA PODIŽE ČESMU KOJA I DANAS POSTOJI

Banka izgrađuje česmu koja se nalazi u Dubrovačkoj ulici, pored ulaza u bivši hotel „Luvr“ i čija je voda razvedena za kupatila u hotelu i javnu česmu na ulici.

1935

BANKA PRESTAJE SA RADOM

Nakon četvrt veka uspešnog poslovanja, posle Drugog svetskog rata imovina banke prelazi u državnu svojinu i ona prestaje sa radom.

1945

Nakon završetka Prvog svetskog rata, osećala se velika potreba za nabavkom robe i kreditima, kako bi se zemlja obnovila, i tada je u Zaječaru nastalo pet novih privatnih banaka, od kojih je jedna bila i Trgovačka banka „Luvr“. Osnovali su je 1919. godine tada najbogatiji zaječarski trgovci i kapitalisti, udruživanjem svog privatnog kapitala: Nikola Stamenović, Đorđe V. Jovanović, Đoka Milovanović, Aleksandar P. Živanović, Jovan M. Marjanović, Marko C. Petković, Svetozar S. Milojković, Todor M. Jovanović, Milan Jovanović i Svetolik Mišković.

Pored čisto bankarskih poslova, ova banka obavljala je i sve druge privredne poslove: industrijske, preduzimačke, građevinske, rudarske, poljoprivredne, transportne, itd. Prodavala je komisionu robu, podizala magacine, stočne obore, vršila kupoprodaju svake vrste robe kao i njeno carinjenje. Ubrzo nakon osnivanja, držala je monopol nad trgovinom u Zaječaru i okolini. Robu je uvozila direktno iz Italije, Nemačke, Austrije i Poljske. Od 1920-1926. godine nalazila se na današnjem Trgu oslobođenja, u zgradi u kojoj se pre toga nalazila poznata kafana „Evropa“, dok se nakon 1926. godine na toj lokaciji nalazila banka "RiS" Nikole Stajkovića i Stevana Rajkovića osnovane za potrebe njihovog novopodignutog mlina.

Prvobitna lokacija zgrade Trgovačke banke "Luvr" na današnjem Trgu oslobođenja. Foto-arhiv Narodnog muzeja "Zaječar".

Godine 1926. Trgovačka banka „Luvr“ likvidirala je poslovanje prometa robe i okrenula se u potpunosti vršenju bankarskih transakcija. U narednim decenijama, važila je za jednu od najjačih privatnih banaka u Zaječaru, i 1928. godine podiže svoju poslovnu zgradu u samom centru Zaječara, u kojoj je, pored kancelarija, imala i kafanu koja je prerasla u hotel, a posedovala je i dućane u Pašićevoj i Karađorđevoj ulici.

Godine 1935. banka je izgradila česmu koja se nalazi na zidu pored ulaza u hotel, podignutog na mestu nekadašnje gostionice, dok je voda iz arteskog bunara razvedena za kupatila u hotelu i za javnu česmu na ulici.

Vođena uspešnim poslovnim ljudima, Trgovačka banka „Luvr“ prebrodila je bez većih poteškoća sve privredne potrese i veliku svetsku ekonomsku krizu, te je sa uspešnim poslovanjem dočekala Drugi svetski rat. Nakon njegovog završetka, njena imovina postala je društvena (državna) svojina i Trgovačka banka „Luvr“ prestala je sa radom. Hotel je ubrzo prerastao u prostor za kolektivni smeštaj ljudi, koji je danas nažalost u jako lošem stanju, dok su prostore nekadašnje kafane i banke nakon Drugog svetskog rata koristila različita trgovačka preduzeća, te se u te namene i danas koristi.


IZVORI:

Svetislav Žikić, „Bankarstvo“. Zaječar i okolina. Zaječar, 1974, str.277-278.

Dr Miodrag Velojić, Zaječarske javne česme. Zaječar, 2015.

Suzana Antić, Jelica Ilić, Nina Pogarčić, Zaječar čudesna priča. Iz života u Zaječaru 1466-2006. godine. Narodni muzej "Zaječar", Zaječar, 2013. Kafana i banka "Luvr" u čijem se produžetku nalazio i istoimeni hotel. Kolekcija Istorijskog arhiva "Timočka krajina" Zaječar
Tužioci i advokati u kafani "Luvr" 1935. godine. Fotografija Milana Lalovića, kolekcija Istorijskog arhiva "Timočka krajina" Zaječar.
Akcija Trgovačke banke "Luvr" iz 1921. godine. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar
Izvod iz pravila banke na poleđini akcije. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar 
Taloni Trgovačke banke "Luvr". Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar
Uložna knjižica Trgovačke banke "Luvr". Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar
Pečat Trgovačke banke "Luvr". Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar
Pismo zahvalnosti Aero-kluba Zaječar upućeno Trgovačkoj banci "Luvr" za donaciju od 1000 dinara 1924. godine. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar
Pismo zahvalnosti Zaječarske trgovačke omladine upućeno Trgovačkoj banci "Luvr" za donaciju od 2000 dinara 1923. godine. Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar

Podržite sređivanje i oživljavanje javnih prostora u Zaječaru! Donirajte sredstva u Fond "Obnova"

DONIRAJ
Podelite:

Još zanimljivih lokacija


Okružni sud 01

ZGRADA OSNOVNOG SUDA (1907)

Godine 1907. ugledni srpski arhitekta Petar Popović projektovao je zgradu Okružnog načelstva (kasnij...

Gimnazija dvorište

ZGRADA GIMNAZIJE (1964)

Zaječar je dobio srednju školu među prvima u Srbiji – 22. avgusta 1836. godine osnovana je „velika š...

Tehnička škola

TEHNIČKA ŠKOLA (1966)

Tehnička škola osnovana je 1966. godine kao najmlađa među srednjim školama i od početka se nalazila...

FOTO-PRILOG IZ TIMOKA, 1968.

OSNOVNA ŠKOLA „ĐURA JAKŠIĆ“ (1960)

OŠ „Đura Jakšić“ osnovana je još 1953. godine ali je svoju zgradu dobila tek 1960. Zanimljivo je da...