OSNOVNA ŠKOLA „ĐURA JAKŠIĆ“ (1960)


OSNOVANA OŠ „ĐURA JAKŠIĆ“

OSNOVANA OŠ „ĐURA JAKŠIĆ“

OŠ „Đura Jakšić osnovana je istovremeno sa školama „Ljuba Nešić“ i „Milenko Brković – Crni“. Zajedno sa školom „Ljuba Nešić“ nalazila se u jednom krilu zgrade sadašnjeg srednjoškolskog centra. 

1953
DONETA ODLUKA O SAMODOPRINOSU

DONETA ODLUKA O SAMODOPRINOSU

Na inicijativu građana, Narodni odbor opštine je 21. marta doneo Odluku o uvođenju samodoprinosa za potrebe izgradnje nove škole.

1959
OTVORENA ŠKOLA

OTVORENA ŠKOLA

Projekat školske zgrade uradio je arhitekta Čedomir Bošković. Nakon godinu ipo dana radova, škola je svečano otvorena 15. oktobra sa upisana 892 učenika. 

1960
USELJENA ŠKOLA ZA OSNOVNO OBRAZOVANJE RADNIKA I SLUŽBENIKA

USELJENA ŠKOLA ZA OSNOVNO OBRAZOVANJE RADNIKA I SLUŽBENIKA

U periodu 1960-1966. godine ovde se nalazila i Škola za opšte obrazovanje radnika i službenika (osnovana 1948. godine) koja je radila samo u večenjim časovima.

1960

OŠ „Đura Jakšić“ osnovana je 1953. godine, kao i škole „Ljuba Nešić“ i „Milenko Brković – Crni“. Škole „Ljuba Nešić“ i „Đura Jakšić“ u početku su bile smeštene u jednom krilu zgrade sadašnjeg srednjoškolskog centra. Tokom 1950-ih godina Zaječar se suočio sa velikim prilivom stanovništva i nedostatkom školskog prostora, te je na inicijativu građana Narodni odbor opštine 21. marta1959. godine doneo Odluku o uvođenju samodoprinosa. Putem samodoprinosa prikupljene su znatne sume novca koje su poslužile kao osnova za dobijanje kredita za izgradnju nove škole.

Razmatrajući lokacije na koje se doseljavaju novi stanovnici, Narodni odbor doneo je Odluku da se škola podigne u zapadnom kraju grada, kako bi okupila decu iz tog kraja. Projekat školske zgrade urađen je pod rukovodstvom arhitekte Čedomira Boškovića. Radovi su započeti već tokom maja 1959. godine i okončanisu 15. oktobra 1960. godine, dok su na svim radovima bila angažovana zaječarska preduzeća. Na početku školske 1960-61. godine upisano je ukupno 892 učenika od I do VIII razreda. Paralelno sa tim, u istu zgradu preseljena je i Škola zaopšte obrazovanje radnika i službenika (osnovana 1948. godine) koja je radila u večernjim časovima sve do 1966. godine.

Škola je raspolagala sa 18 učionica za nastavu, kabinetom za fiziku i hemiju i kabinetom za biologiju, dva kabineta za opštetehničko obrazovanje, prostorijama za đačku kuhinju, salom za svečanosti, salom za nastavu fiskulture i kancelarijom za nastavnike, upravitelja škole, pomoćnika upravitelja i sekretara, i drugim manjim prostorijama (za smeštaj razglasne stanice itd.).

Tokom 1980. godine, na inicijativu Sekretarijata za bezbednost saobraćaja, a u cilju podizanja saobraćajne kulture učenika, počelo se sa izgradnjom saobraćajnog poligona sa pratećim objektima. Zanimljivo je daje za Dan škole odabran 21. april – dan kada je 1857. godine Đura Jakšić došao u Podgorac kao učitelj, pošto se dan njegovog rođenja padao tokom školskog raspusta. Đura Jakšić bio je jedan od najboljih srpskih pesnika, ali i prozaista, dramski pisac, slikar, učitelj, revolucionar i rodoljub, koji je bio proganjan i hapšen. Neke od najsnažnijih pesama i pripovedaka napisao je upravo o Timočkoj krajini.


IZVORI:

1960-1980. 20 godina Osnovne škole “Đura Jakšić” – Zaječar. OŠ “Đura Jakšić”, Zaječar, 1980.

Žarko P. Milošević i Stanko J. Mitić, Osnovno školstvo Zaječara 1830-2003. Istorijski arhiv, Zaječar, 2006.

Zvanična internet stranica škole: http://www.osdjurajaksiczajecar.edu.rs/

Više o istoriji škole: http://www.osdjurajaksiczajecar.edu.rs/uploads/1017/documents/20_godina_skole.pdf

Timok, 1968.
Na času OTO-a. Foto: Boško Krstić, Timok, 1965.
Na času biologije. Timok, 1966.
Trpezarija sa 300 mesta. Timok, 1975.

Podržite sređivanje i oživljavanje javnih prostora u Zaječaru! Donirajte sredstva u Fond "Obnova"

DONIRAJ
Podelite:

Još zanimljivih lokacija


Ekonomska škola

ZGRADA EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE (1959)

Ekonomsko-trgovinska škola je nastala 1946. godine na osnovama zaječarske Trgovinske akademije. Njen...

HV

OSNOVNA ŠKOLA „HAJDUK VELJKO“ (1984)

Najmlađa škola u Zaječaru, nekadašnja OŠ “Dobrivoje Radosavljević Bobi” a danas OŠ "Hajduk Veljko",...

Narodni muzej 01

ZGRADA NARODNOG MUZEJA ZAJEČAR (1927)

Zgrada u kojoj se danas nalazi Narodni muzej sagrađena je 1927. godine za potrebe vojne ustanove za...

ISTORIJSKI ARHIV DANAS

ZGRADA ISTORIJSKOG ARHIVA (1932)

Impresivna porodična kuća Milana Savića, jednog od najbogatijih Zaječaraca sa početka XX veka, od 19...