OŠ „LJUBICA RADOSAVLJEVIĆ – NADA“ (1972)


Usled stalnog porasta broja stanovnika i nedostatka školskog prostora, početkom 1970-ih doneta je odluka o izgradnji još jedne osnovne škole u Zaječaru. Skupština opštine donela je 5. jula 1972. godine Rešenje o osnivanju i radu OŠ „Ljubica Radosavljević – Nada“ koja je svečano puštena u rad iste godine na Dan oslobođenja Zaječara, 7. septembra.

Projekat škole, po najsavremenijim dostignućima u gradnji škola, uradila je arh. Ljiljana Jeremić, i u zgradi se nalaze 12 učionica i kabineta za nastavu, radionica, fiskulturna sala, biblioteka, sala za školske svečanosti, trpezarija i ostale prostorije neophodne za rad škole. U prvu generaciju učenika bilo je upisano 640 učenika od I do VIII razreda. Škola se može nazvati inkluzivnom, jer godinama uspešno u njoj uče deca sa različitim poteškoćama u razvoju, kao i deca iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica.

Škola je dobila ime po učiteljici – narodnom heroju, Ljubici Radosavljević – Nadi (1915-1943) koja je, zajedno sa Ljubomirom Nešićem, Dobrivojem Radosavljevićem i braćom Simeonović, radila na pripremama partizanskog ustanka. Kao učiteljica radila je u selima Podvrška i Slatina, gde je bila i politički aktivna, a 1940. godine udaje se za Dobrivoja Radosavljevića – Bobija. Učestvovala je u akcijama i borbama u Timočkoj Krajini, no njen organizam nije izdržao napore i umire u beogradskoj bolnici aprila 1943. godine.

IZVORI: 

Žarko P. Milošević i Stanko J. Mitić, Osnovno školstvo Zaječara 1830-2003. Istorijski arhiv, Zaječar, 2006.

Zvanična internet stranica škole: http://www.osljubicaradosavljevicnada.nasaskola.rs/

ŠKOLA OTVORENA

OŠ „Ljubica Radosavljević – Nada“ osnovana je 5. jula a svečano puštena u rad 7. septembra. Projekat škole, po najsavremenijim dostignućima u gradnji škola, uradila je arh. Ljiljana Jeremić.

1970
Podržite sređivanje i oživljavanje javnih prostora u Zaječaru! Donirajte sredstva u Fond "Obnova"

DONIRAJ
Podelite:

Još zanimljivih lokacija


HV

OŠ „HAJDUK VELJKO“ (1984)

Najmlađa škola u Zaječaru, nekadašnja OŠ “Dobrivoje Radosavljević Bobi” a danas OŠ "Hajduk Veljko",...

Palata Rajkovića i Stajkovića

PALATA RAJKOVIĆA I STAJKOVIĆA (1927)

Kada je izgrađena, Palata Rajkovića i Stajkovića bila je najviša zgrada u Zaječaru.

Tehnička škola

TEHNIČKA ŠKOLA (1966)

Tehnička škola osnovana je 1966. godine kao najmlađa među srednjim školama i od početka se nalazila...

PROSLAVA U ESNAFSKOM DOMU

ZGRADA POZORIŠTA „ZORAN RADMILOVIĆ“ (1904)

Zgrada pozorišta, sagrađena kao Esnafski dom 1904. godine, bila je jedna od najlepših i najimpresivn...